Skupina FERMATA vydáva v Pavian records nový album BLUMENTAL BLUES.

Takmer päťdesiat rokov sa píše história jednej z najoriginálnejších československých a slovenských rockových skupín, skupiny FERMATA. Tohtoročná jeseň v nej napíše ďalšiu nezabudnuteľnú kapitolu - po viac ako 14 rokoch totiž skupina Fermata prichádza s novým, v poradí už trinástym albumom.

Album vychádza pod názvom Blumental blues a je spoločným tvorivým počinom zakladateľov tejto skupiny Fera Grigláka a Tomáša Berku. Tí sa po viacročnej pracovnej odmlke stretli spolu v štúdiu a dali dokopy 10 nových typicky fermatovských kompozícií. Šesť skladieb skomponoval Fero Griglák a po dvoch skladbách prispeli Tomáš Berka a nový klávesista Fermaty - Maxo Mikloš.  Griglák s Miklošom si na albume naviac pripísali každý po dve spoluautorstvá.  Jednotlivé skladby tohto nového albumu nesú v sebe spomienku a reflexiu na neopakovateľné miesto a čas. Album voľne nadväzuje na knihu Tomáša Berku Blumentálske blues z roku 2010, v ktorej autor opisuje svoje detstvo, dospievanie a búrlivý život v okolí Blumentálskeho kostola a Avionu. Tu sa stretávala bratislavská hudobná, filmárska, literárna a vôbec kultúrna bohéma. Bolo to miesto mnohých neopakovateľných zážitkov, umeleckých spojení a celoživotných priateľstiev. To všetko sa teraz dvaja zakladajúci členovia skupiny Fermata pokúsili prerozprávať hudobným jazykom na svojom novom albume Blumental blues –  hovoria o tom samotné názvy skladieb ako sú napr. Slečny z Avionu, Raňajky u Steina, Nasávačka, Posledný tanec na Firšnáli či Prvá ranná električka.

Nápad na nový album a nadviazanie roky prerušenej spolupráce sa udial práve na krste knižky Blumentálske blues v roku 2010. Vtedy sa Fero Griglák s Tomášom Berkom dohodli na vytvorení nového albumu,  ktorý by bol sprievodným produktom už spomínanej knihy. Počiatočné nadšenie bolo však prerušované filmárskymi aktivitami Tomáša Berku a tak sa na albume začalo spoločne pracovať až po spomienkovom koncerte na Fedora Freša začiatkom tohto roka, kde vystúpila obnovená Fermata. Nahrávky vznikali počas niekoľkých mesiacov v Griglákovom novom štúdiu Grif  v Bratislave a pod aranžmán, mix a produkciu nového albumu sa podpísal samotný Fero Griglák.

Skupina album nahrávala  v zložení Fero Griglák – gitary, klávesy, Tomáš Berka – klávesy, Maxo Mikloš – klávesy a Tamás Belicza – basová gitara. Grafická stránka albumu a fotografie pochádzajú z tvorivej dielne Vlada Holinu. Obal albumu tvorí štruktúrovaná fotografia oboch protagonistov, pripomínajúca kostolnú vitráž, rozbitú expresívnymi farebnými škvrnami. Ako hovorí Tomáš Berka: „Tak nejako sme v mladosti s Griglákom žili aj vyzerali.“

Nahrávanie v novom modernom štúdiu Grif poskytlo všetkým zúčastneným okrem domáceho prostredia a pohody pri nahrávaní aj špičkovú techniku. „Štúdio Grif je vybavené špičkovým nahrávacím zariadením a som veľmi rád, že sa mi konečne splnil môj sen a to aj za pomoci mojich priateľov. Myslím si, že kvalitný zvuk je to, čo som vždy preferoval a  tým sa môže pochváliť aj naše nové CD. Nakoniec to budú môcť posúdiť aj "fandovia" – povedal o nahrávaní Fero Griglák. K výslednému zvuku albumu prispelo aj to, že čas nahrávania nebol ohraničený termínmi a tak členovia Fermaty mali dostatok času aj na precízny mix a mastering. Výsledkom je skvelo znejúci album plný hudobných nápadov a inštrumentálneho majstrovstva.

Nový album Blumental blues so svojimi desiatimi autorskými skladbami nadväzuje na to najlepšie, čo skupina počas svojej existencie vytvorila a radí sa tak k predchádzajúcim mimoriadne úspešným koncepčným albumom skupiny. Blumental blues  vychádza vo vydavateľstve Pavian records - 4.októbra 2019 v digitálnej forme, 11.októbra na CD aj LP. V ten istý deň sa uskutoční aj jeho slávnostný  krst na koncerte v Ateliéri Babylon. „Krstným otcom“ albumu bude bývalý a zakladajúci člen Fermaty Laco Lučenič.

Skupina Fermata následne odohrá ďalšie koncerty s novým albumom v Nitre, Novom Meste nad Váhom, Žiline, v Košiciach a ďalších mestách.

História skupiny Fermata

Skupina Fermata (predtým uvádzaná ako Fermáta) vznikla v bratislavskom „bigbeatovom“ prostredí, presnejšie na záhrade pivovaru „U Steina“,  ešte v roku 1972. Jej vzniku predchádzal odchod jedného z jej hlavných protagonistov, vtedy ešte mladučkého Fera Grigláka zo skupiny Collegium Musicum.  Griglák v tej dobe, napriek svojmu mladému veku, nebol v hudbe žiadnym nováčikom. Mal za sebou viacročné pôsobenie v  legendárnej skupine Prúdy  Pavla Hammela a hlavne sa ako člen skupiny Collegium Musicum podieľal na albume Konvergencie, ktorý napriek desaťročiam od svojho vzniku patrí k tomu najlepšiemu, čo na československej  rockovej hudobnej scéne kedy vzniklo. Griglák však okrem hrania bol predovšetkým tvorivým človekom a tak, keď sa ukázalo, že nová tvorba spomínaných skupín mu neposkytuje dostatok tvorivého priestoru, rozlúčil sa s  Marianom Vargom a spojil svoje sily s Tomášom Berkom – klávesistom  a lídrom vtedajšej skupiny Ex We Five. Že to bolo dobré rozhodnutie dokladajú aj slová hudobného publicitu Mariana Jaslovského: „Hra dvoch protagonistov tvorila prirodzený kontrast a napätie - Griglákov nezničiteľný zmysel pre melódiu, obrovská dravosť, spevný tón, technická brilancia a neopakovateľná osobitosť posúvala Fermatu k rockovému mantinelu. Prístup Tomáša Berku bol skôr racionálnejší, svojím zmyslom pre exaktnú konštrukciu a nepravidelné metrá viedol Fermatu na územie jazz rocku v tradičnom význame. Fermatu nazval dobový článok v českom časopise Melodie „osamelými bojovníkmi slovenského jazzrocku“ a je to vcelku výstižné. Takýto sound u nás nikto nemal.“   

Odvtedy prešli desaťročia, v skupine sa v rámci personálnych zmien  prestriedalo viacero skvelých inštumentalistov (za všetkých spomeňme Fedora Freša, Cyrila Zeleňáka, Antona Jara, Laca Lučeniča, Karola Oláha, dokonca dnešnú opernú hviezdu – vtedy basgitaristu Dalibora Jenisa, či novších členov Petra Preložníka a Igora Teo Skovaja) a napriek viacerým dlhšie trvajúcim odmlkám, skupina Fermata existuje a koncertuje dodnes.  Na svojom konte má celkom 11  radových albumov (Fermáta, Pieseň z hôľ, Huascaran, Dunajská legenda, Biela planéta, Generation, Ad libitum, Simile, Real Time, X, Next) a jeden živý album (Live ).

V týchto dňoch teda prichádza skupina Fermata s trinástym albumom Blumental blues z autorskej dielne dvoch zakladajúcich členov Fera Grigláka a Tomáša Berku a nového klávesistu  Maxa Mikloša. Je dobré môcť skonštatovať, že  na  vzájomnej chémii dvoch hlavných aktérov sa ani rokmi nič nezmenilo a prinášajú nám ďalší skvelý koncepčný album tejto nestarnúcej rockovej legendy.

Koncerty:

11.10.2019 Bratislava

24.10.2019 Nové Mesto nad Váhom

7.11.2019 Žilina

20.11.2019 Nitra

23.11.2019 Košice

24.11.2019  Prešov

21.12.2019 Levice

 

Ďaľšie správy

novinky

50 ro(c)kov AC/DC

Pokračovanie

Skrátené otváracie hodiny 7.7.2023

Pokračovanie

Archivačno-manipulačné poplatky za vstupenky.

Pokračovanie

RECORD STORE DAY 2023

Pokračovanie

11 799 titulov skladom

A ďaľšie na objednávku

Zobraziť ponuku
predajna
návrat hore